top of page

Känslomässig försummelse: Att förstå, läka och stärka våra relationer

  • Skribentens bild: Simona Florea
    Simona Florea
  • 13 jan.
  • 3 min läsning

Uppdaterat: 2 feb.

Känslomässig försummelse – vad det är och hur det uppstår

Känslomässig försummelse uppstår när ett barns emotionella behov – att bli sedd, hörd och känslomässigt bekräftad – inte tillgodoses. Föräldrar som själva vuxit upp med känslomässig försummelse kan sakna verktygen för att möta sina barns behov, även om de älskar sina barn. Det kan också handla om föräldrar som är upptagna med sina egna problem, sjukdomar, ett sjukt syskon eller som helt enkelt inte har lärt sig att hantera sina egna känslor. Detta skapar en tystnad kring barnets känsloliv som leder till att barnet lär sig trycka undan sina känslor och internalisera ett budskap om att dessa inte är viktiga.


Hur påverkar det oss som vuxna?

Effekterna av känslomässig försummelse kan visa sig som en känsla av tomhet, oförmåga att känna eller uttrycka känslor, överdriven självständighet eller svårigheter att skapa intima relationer. Det kan också leda till att vi kämpar med låg självkänsla eller en känsla av att vara "avstängd" från vårt inre liv.




Känslomässig försummelse: Att förstå, läka och stärka våra relationer

I relationer kan detta skapa utmaningar i att hantera närhet och konflikt. Många kan känna sig osäkra på hur de ska uttrycka sina behov eller våga visa sårbarhet, eftersom de lärt sig att deras känslor inte är viktiga eller värda att tas på allvar.

Föräldrar som själva upplevt känslomässig försummelse


Att bli förälder när man själv har vuxit upp med känslomässig försummelse innebär ofta särskilda utmaningar. Föräldern kan sakna en modell för hur man möter barns känslor och kan därför omedvetet föra vidare samma mönster av avstånd och brist på validering. Det kan handla om att känna sig överväldigad av barnets känslor, att ha svårt att vara närvarande i stunden eller att oavsiktligt ignorera barnets emotionella signaler.


Men det finns hopp. Genom att bli medveten om dessa mönster kan vi börja bryta dem och läka både oss själva och våra relationer med våra barn. Här är några viktiga steg:

  1. Arbeta med självkännedom och läkningSom förälder är det viktigt att först börja arbeta med sina egna känslomässiga sår. Genom att lära känna och validera sina egna känslor kan vi bli bättre på att möta våra barns behov. Terapin kan ge en trygg plats att utforska detta och erbjuda verktyg för att hantera egna känslomässiga hinder.

  2. Utveckla emotionell närvaroAtt vara emotionellt närvarande handlar om att lyssna och verkligen höra vad barnet uttrycker, både verbalt och icke-verbalt. Det handlar om att reflektera tillbaka barnets känslor och visa att de är viktiga, även när vi inte håller med eller inte fullt ut förstår dem.

  3. Bryta tystnad och skapa dialogMånga föräldrar som själva varit känslomässigt försummade kan ha svårt att prata om känslor med sina barn. Genom att öva på att sätta ord på känslor och skapa en öppen dialog kan vi ge våra barn en modell för hur man hanterar och uttrycker emotioner.

  4. Validera utan att lösaDet är viktigt att visa för barn att deras känslor är giltiga utan att alltid försöka lösa eller förändra dem. Att säga "jag hör att du känner så" kan vara otroligt läkande och visar barnet att deras känslor är värda att uppmärksammas.


Hur vi kan läka och hjälpa våra barn

Läkning från känslomässig försummelse handlar om att återknyta kontakten med sina känslor, validera dem och börja bygga nya, mer stödjande mönster i sina relationer. När vi som vuxna vågar möta våra egna känslomässiga sår, öppnar vi också dörren för att bryta cykler som kan påverka framtida generationer. Det är ett arbete som kräver mod och tålamod, men som kan leda till djupare relationer och en större känsla av helhet – både för oss själva och våra barn. Föräldrar som arbetar med sin egen läkning kan ge sina barn en ny modell för att hantera känslor – en modell som är byggd på närvaro, förståelse och empati.


Att lära oss möta och hantera känslor är inte bara en gåva till oss själva, utan också till de relationer vi skapar och de barn vi vägleder. Det är genom denna medvetenhet och strävan som vi kan börja bygga en värld där känslor är en styrka och inte en svaghet, och där alla har rätt att bli sedda och hörda för den de är.

 

Källor för vidare läsning:

  •   Running on Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect av Dr. Jonice WebbEn banbrytande bok om känslomässig försummelse, dess konsekvenser och praktiska steg mot läkning.

  • Running on Empty No More: Transform Your Relationships with Your Partner, Your Parents and Your Children av Dr. Jonice WebbFokuserar på hur känslomässig försummelse påverkar relationer och hur man kan reparera dem.

 
 
 

Comments


bottom of page